Manifestacije

Novogodišnji doček - 31.12.

Grad Daruvar organizira svake godine doček na Trgu kralja Tomislava s live bendom i velikim vatrometom u ponoć.

 

Vincekovo - krajem siječnja

Proslava blagdana sv. Vinka, blagoslov vinograda i primjerno rezanje trsja u vinogradima daruvarskih vinogradara i vinara. Vincekovo se slavi kao narodni običaj kada se posebnom ceremonijom obilježava otvaranje sezone vinogradarskih radova. Uz domaće kobasice, vino iz lanjske berbe te živu glazbu, vinogradari se mole i nadaju još jednoj uspješnoj i plodonosnoj godini.

 

Fašnik - sredinom veljače

Maskirana povorka izvodi prigodan program na Trgu kralja Tomislava uz nastupe daruvarskih mažoretkinja i Gradske limene glazbe Daruvar 1922.

 

Deset dana astronomije - krajem ožujka/početkom travnja

U organizaciji Astronomskog društva "Kumova slama" iz Daruvara, sada već tradicionalna manifestacija pruža savršeni omjer znanja i zabave za sve ljubitelje poznatog i nepoznatog u astronomiji. U 10 dana manifestacije svatko može pronaći svoj interes na jednom od mnogih predavanja poznatih i priznatih stručnjaka iz područja astronautike, astronomije i raketne tehnike, uživati u organiziranom promatranju Sunca i noćnog neba, postavi izložbe fotografija, maketa i astrofotografije, sudjelovati u radionicama znanstvenog mjerenja i astrofotografije, okruglom stolu za pitanja i diskusije na zanimljive teme, a posebno tražiti odgovore na jedno nepresušno pitanje: jesmo li sami u svemiru?

Manifestacija završava besplatnim koncertima daruvarskih rock grupa i neizostavnim noćnim promatranjem neba na Star Party-u.

 

Dan grada / Dan župe Presvetog Trojstva / Vinodar - 7 dana krajem svibnja ili početkom lipnja

Vinodar je najznačajnija manifestacija daruvarskih vinara koja predstavlja međunarodnu izložbu vina Bjelovarsko-bilogorske županije. U sedam dana održavaju se nastupi folklornih društava iz cijele Hrvatske, a u prigodnom prostoru se održavaju raznovrsna stručna predavanja, stručna ocjenjivanja vina, okrugli stolovi koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i čuvanju vina kao i usklađivanju sa zakonodavstvom Europske Unije.

Trg kralja Tomislava tada se pretvara u sajmeno središte s bogatom gastronomskom ponudom (sir, med, pršut, kulen) kao i bogatom ponudom vina, raznih rakija i domaćih pića lokalnih proizvođača. Najposjećeniji dio sajma je onaj prikaza tradicionalnih obrta koji nas podsjeća kako su naši "stari" nekada radili. Za avanturiste je organiziran aero piknik u sklopu kojeg se održava paintball turnir, letovi paraglajdera, zmajeva i aviona. Cijeli doživljaj upotpunjen je cjelodnevnom živom glazbom tamburaša i lokalnih muzičkih grupa te bogat zabavni park za najmlađe, a od gastronomije tu je tradicionalna ponuda šarana na rašljama i kao najveća atrakcija - vol na ražnju koji se cijelu noć peče na trgu. Večernji sati su rezervirani za besplatne koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a ugostiteljski objekti rade 24h dnevno, pa je zagarantirana noćna zabava u samom središtu grada.

Hotel Balise** ima savršenu lokaciju za pregled događanja iz ptičje perspektive stoga ranija rezervacija za smještaj u sobama s pogledom na glavni trg je uvijek pun pogodak.

 

Darfest - krajem svibnja ili početkom lipnja

Festival novih zvijezda i novih hitova koji svake godine okupi nekoliko desetaka izvođača ne samo iz Hrvatske već i inozemstva. Za festival se mogu prijaviti samo izvođači ili autori s vlastitim skladbama. Skladbe trebaju biti pisane kao pop pjesme različitih stilova ili kao pjesme slobodnog glazbenog izričaja. Tri prvonagrađene skladbe od strane ocjenjivačkog suda očekuju vrijedne nagrade kao i Grand Prix Darfesta za pobjedničku pjesmu. 

 

Biciklijada - početkom lipnja

Biciklistički klub „Ždral“ Daruvar koji je osnovan 2005. godine, tradicionalno u lipnju organizira biciklijadu koja nosi naziv „POZDRAV LJETU“.

 

Petrovo na Petrovom vrhu - krajem lipnja

Planinarsko društvo "Petrov vrh" iz Daruvara svake godine obilježava svoj Dan društva prigodnom svečanošću i planinarskim druženjem kod planinarskog doma na Petrovom vrhu. Za sve sudionike osiguran je ručak po povoljnim cijenama, te nadaleko poznati Daruvarski rizling i Staročeško pivo. Do Petrovog vrha se tradicionalno dolazi pješačenjem ili vožnjom bicikla "Ivinom stazom" preko izletišta Vranjevina (oko 3 sata hoda). Navečer se pali krijes i uživa u kampiranju, roštiljanju i druženju pod vedrim nebom.

 

FLIG - II. Međunarodni festival limene glazbe - početkom srpnja 

„Gradska limena glazba Daruvar 1922“, koja je osnovana prije 87 godina organizira II. Međunarodni festival limene glazbe FLIG u Daruvaru. FLIG je trodnevni festival koji se održava na središnjem trgu, na kojem nastupaju orkestri iz Hrvatske i susjednih zemalja.

 

Dožinky - Žetvene svečanosti - sredinom srpnja 

Dožínky su najstarija manifestacija češke manjine u Republici Hrvatskoj, čija se tradicija očuvala još od 1925. godine kada su održane prve žetvene svečanosti u Daruvaru. Dožínky tradicionalno organiziraju Savez Čeha u RH i Češka beseda Daruvar u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine pri Vladi RH, Gradom Daruvarom i Turističkom zajednicom BBŽ pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH. Manifestacija se održava u dva dana s bogatim folklornim programom više od 1000 sudionika, članova svih 28 Čeških beseda u Hrvatskoj, ali i njihovih gostiju iz Češke te hrvatskih društava. Atrakcija je vesela žetvena povorka kojom sudionici prikazuju žetvene radove, od sjetve do dobivanja kruha, a deseci alegorijskih kola okićenih žitom simbolično prikazuju proslavu nakon ubiranja ljetine te bogatstvo izvornih nošnja. Tijekom Dožinky, na Trgu kralja Tomislava, održava se i staročeški sajam koji za cilj ima pokazati zaboravljene zanate, bogato gastronomsko, etnografsko i kulturno bogatstvo Čeha u Republici Hrvatskoj.

 

Dani piva u Daruvaru - posljednji vikend u kolovozu

U cilju promicanja ove manifestacije u tradicionalni festival piva, posljednjeg vikenda u kolovozu održavaju se Dani piva u Daruvaru.

Za sugrađane, posjetitelje i sve pivoljupce, najstarija pivovara u Hrvatskoj, Daruvarska pivovara nudi bogat dvodnevni program prepun glazbenih nastupa (rock bandovi, zabavni bandovi, puhači, tamburaši, kulturno-umjetnički nastupi folklornih skupina...), prožet bogatom ponudom piva (točionici nepasteriziranog i nefiltriranog svijetlog i crvenog piva, točeno staročeško nefiltrirano, točeno staročeško limun pivo, a za ljubitelje staklenih bočica tu su malo i veliko Staročeško, Radler, Crveno Premium pivo...) uz neizostavnu gastronomsku ponudu (roštilj, ražanj,kotlovina…)

Lokacija: Trg kralja Tomislava, šator na parkiralištu kod Daruvarske pivovare

Dani šljiva u Siraču - početkom rujna

Dani šljiva u Siraču (6 km od Daruvara) je jedinstvena poljoprivredno-kulturno-turistička manifestacija. Uz stručno ocjenjivanje rakija, niz stručnih predavanja tematski posvećenih uzgoju i preradi šljiva, održava se i druženje u siračkom dvorištu te povorka Kulturno-umjetničkih društava i Udruge, dok su večernji sati rezervirani za bogatu smotru. Posjetitelji, gosti i sudionici cjelodnevnog programa mogu degustirati, u siračkom dvorištu, izložene i ocijenjene žestice i rakije te razne kolače sa šljivama i šljivovim pekmezom, knedle sa šljivama, palačinke, buhtle, bazlamače s pekmezom i sl.

 

Večer folklora - krajem listopada

Svake godine se pozivaju Kulturno-umjetnička društva iz drugih mjesta, odnosno županija, kako bi se posjetiteljima ove folklorne manifestacije što vjernije kroz pjesmu i ples dočarala raskoš, bogatstvo i raznolikost hrvatskih običaja, nošnji i kulturne baštine.

 

Martinje - sredinom studenog 

Blagdan Sv. Martina slavi se 11. studenog no obilježava se prvog nailazećeg vikenda. Budući da je od davnina taj blagdan pratilo uživanje u mladom vinu, diljem Europe nastala je tradicija krštenja mošta, popraćena bogatom trpezom. Vinari daruvarskog kraja Martinje obilježavaju na tzv. središnjoj ceremoniji krštenja mošta, upriličenoj za puk uz tradicionalno svetkovanje, krštenje i ispijanje vina . Osim dobre kapljice uživa se i u dobroj hrani.

 

Božićni sajam i koncerti - krajem prosinca

U vrijeme božićnih blagdana na središnjem daruvarskom trgu odvija se Božićni sajam. Uz izložbeno-prodajni dio koji nudi bogat izbor domaćih proizvoda te raznovrsne robe široke potrošnje po promotivnim cijenama, izuzetno je atraktivan i zabavni program namijenjen posjetiteljima svih uzrasta. Također se pred božićne blagdane, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, glazbene škole Brune Bjelinskog i KUD-a "Lahor", održavaju razni prigodni koncerti, koncerti ozbiljne ili zabavne glazbe, božićnih pjesama i sl.