Grad Daruvar

Grb grada DaruvaraDaruvar (mađarski: Daruvár-Ždralovgrad-Ždralov dvorac; latinski: Aqua Balissae - vrlo jaka sveta vrela) je grad smješten u centralnoj Hrvatskoj (sjeverozapadnom dijelu hrvatske ravnice) i to u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, na padinama Papuka s populacijom od gotovo 10.000 ljudi.

U općini s ukupnom populacijom od 13.243 stanovnika (popis stanovništva iz 2001.) nalazi se osam predgrađa: Daruvarski Vinogradi, Doljani, Donji Daruvar, Gornji Daruvar, Lipovac Majur, Ljudevit Selo, Markovac i Vrbovac.
Daruvar je udaljen 130 km od Zagreba, 140 km od Osijeka, a 300 km od mora. Gradonačelnik je g. Dalibor Rohlik.

Povijest – Povijest Daruvara seže do II. st. pr. Kr. kada su iznikla prva organizirana staništa u blizini toplih geotermalnih izvora u današnjoj daruvarskoj kotlini. Keltsko-panonsko pleme koje se ovdje nastanilo i bilo upoznato sa zdravstvenim blagodatima vodenih tretmana zvali su se Jasi (u značenju „isjelitelji” ili „topličani”).

Carski peharNajpoznatiji arheološki nalazi iz Daruvara su zvonoliki mrežasti diatretni pehar, danas izložen u Kunsthistorisches Museum u Beču i fragmenti brončane konjaničke statue cara Gordijana III nadprirodne veličine.

Ovo područje potpada pod zagrebačku nadbiskupiju u 11.stoljeću. Ljekoviti izvori bili su samo jedan od pozitivnih razloga za razvoj četiri srednjovjekovna trgovišta – Četvrtkovac, Dimičkovine, Podborje i Toplice. I kako bijaše u proteklom tisućljeću tako toplice i dalje nastavljaju privlačiti posjetitelje.

1741. g. Podborje, Sirač i Pakrac kupuje grof Antun Janković koji 1771. preimenuje Podborje u Daruvar prema tadašnjem dvorcu kojeg je gradio naziva Ždralov dvorac. 1837.g. kralj Ferdinand I dodjeljuje Daruvaru položaj trgovačkog naselja.
Odlaskom iz Daruvara 1879. grofovska porodica Janković prodaje posjede te napušta ove krajeve. Njihovom graditeljskom opusu pripadaju neke daruvarske najznačajnije građevine: pravoslavna Parohijska Crkva Sv. Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora (1756.), župna crkva Presvetog Trojstva (1764.), Antunova kupka (1772.), dvorac Janković (1777.), Ivanova kupka (1812.) te Škola sestara milosrdnica (1870.) i druge.

Novija povijest – Domovinski rat vodio se i u Daruvaru, a započeo je 20.kolovoza 1991. minobacačkim napadom na grad. Tijekom rata je nažalost izgubljeno i 112 života, a u spomen žrtvama, podignut je 1993. godine, u parku grofa Jankovića, Spomenik braniteljima Daruvara.

Daruvarski trgDemografija - U etničkom smislu 58,36% su Hrvati, 18,91% Česi, 14,07% Srbi i 1,05% Mađari. U religijskom smislu 74,5% su katolici, 12,7 % pravoslavci, 10,5 % agnostici i ateisti dok ostatak pripada baptistima, islamistima, kalvinistima i ostalima. Češka manjina je značajna s obzirom da imaju vlastite novine, vrtić i školu, društva te udruge kao Česká beseda (češka riječ). Cijelo područje (Veliki Zdenci, Grubišno Polje, Končanica) je zapravo dvojezično s češkim kao drugim službenim jezikom.

Toplice - Daruvar je lječilišni grad s vinskom tradicijom dužom od 2200 godina i nalazi se uzduž plodne rijeke Toplice. Zdravstveno korisni tretmani vodom bili su poznati već spomenutom narodu Jasa prije gotovo 2500 godina, kasnije upotrebljavani od Rimljana u srednjem vijeku. 1772.g. vlasnik ovog područja, grof Antun Janković započeo je izgradnju u blizini vrela pravilno predviđajući da grad može postati lječilišni, zabavni i rekreativni centar što se pokazalo točnim tijekom vremena. Nakon 1897.g. novootvorena željeznička pruga dovodi nove posjetitelje. Tijekom 19tog i 20tog stoljeća grade se zgrade, danas poznata gradska obilježja: Švicarska vila, Restoran Terasa, Vila Arcadia te Centralna blatna kupka s ispupčenom kupolom. Postoji nekoliko izvora vode koji se razlikuju temperaturom koja se kreće od 39,2 do 47,5 ° C. U blizini izvora se nalazi i peloid (mineralno blato, fango) koji se sastoji od azurno plave ilovače pomiješane sa sićušnim zrncima kvarcnog pijeska, pepela vulkanskog podrijetla te drugih anorganskih i organskih sastojaka. Mineralno blato se koristi za liječenje u blatnim kupkama.

Ulaz u Julijev park u DaruvaruObrazovanje – Danas u Daruvaru postoje tri osnovne škole: Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar, koja je smještena u 2 školske zgrade, u Gajevoj i Frankopanskoj ulici, Češka osnovna škola Jan Amos Komenský i osnovna glazbena škola u Glazbenoj školi Brune Bjelinskog Daruvar. Tu su i tri srednje škole: Tehnička škola Daruvar, Gimnazija Daruvar i Srednja škola Daruvar.

Kultura - Prva organizirana kulturna djelatnost u Daruvaru vezana je za crkvenu i školsku djelatnost. 1877. u Daruvaru je bila osnovana podružnica Matice hrvatske koja je doprinijela daljnjem kulturnom napretku ovih prostora. Veliki doprinos u tome imalo je i Hrvatsko obrtničko, potporno društvo "Zora" u čijem su okviru djelovale folklorna, glazbena i pjevačka sekcija. Česi u Donjem Daruvaru su 1907. osnovali Češku besedu i koja je svoju djelatnost usmjerila na igranje igrokaza, ograniziranje predavanja i širenje kruga čitatelja češke knjige. U radu kulturnog društva „Zora” posebno se ističu tamburaška i folklorna sekcija. Iz tamburaške sekcije izrastao je i daruvarski puhački orkestar. Danas većinu kulturnih manifestacija (kazališne predstave, kino predstave, koncerte..) organizira Pučko otvoreno učilište kao što nudi i razne obrazovne programe. U gradu djeluje jedna galerija, a muzejska stalna postava grofa Jankovića se uskoro otvara u prostorijama dvorca te se uskoro planira i stalna arheološka postava.